HALLELUJAH MAKKUM
Anno 1894 - Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning

NIEUWS

 

Meest recente 5 inzendingen

  • Voorjaarsconcert
  • JAARVERSLAG DRUMBAND 2023
  • JAARVERSLAG NOTENKRAKERS 2023
  • JAARVERSLAG HARMONIE 2023
  • NIEUWE UNIFORMEN DRUMBAND

16.02.2024

JAARVERSLAG HARMONIE 2023

Het jaar 2023 werd op 21 januari muzikaal geopend met het Nieuwjaarsconcert. Deze stond geheel in het teken van het 25 jarig jubileum van onze dirigent Nynke. (al was het door Corona inmiddels al weer 27 jaar geleden dat ze onze dirigent werd). De muziekkeuze was voornamelijk de favorieten van Nynke zelf of stukken waar ze iets mee heeft. Medewerking werd verleend door Yvonne Galama op trompet om de trompet wat meer te promoten. Zij deed een solostukkie en met ons Concerto For Trumpet en Vidda. Nynke’s dochter Ineke zong de Queen Of Soul en Feeling Good. Tezamen met Werner Rinia op gitaar, en Yvonne op trompet zongen Tjerk en Ineke Laat Me van Ramses Shaffy. Tjerk was trouwens de gehele avond spreekstalmeester.
Jv23h01.jpg
Wat hebben we nog meer gespeeld: Eternal Father, want dat was het favoriete koraal van Nynke’s vader; Lonestar Overture, Egyptische Mars, Yvonne solowerk Etude nr 2 Du Styl van Theo Merlier en daarna Vidda. De drumband was uiteraard ook van de partij, zij hadden een speciaal stuk voor Nynke wat gemaakt was door Fokko.
Jv23h02.jpg
De Notenkrakers bliezen ook het dak eraf met Beetle Blues, Chambord, Spirit Of The Wolf, Swingin’ Nutcrackers en Crocodile Rock (waarbij het harmonie orkest ook meespeelde).
Jv23h05.jpg
Vervolgens door met Theme Varie, daar had Nynke vroeger een solootje in voor hobo wat zij op jonge leeftijd moest uitvoeren, Rikidum deel 2, nynke speelde bij de Nederlands Jeugd Harmonie waarbij dit stuk werd opgenomen door de NCRV. Tijden het nieuwjaarsconcert kwamen deze oude beelden voorbij op de beamer. Daarna was het weer tijd voor Yvonne Galama voor Harry James’ Concerto For Trumpet. Daarna speelde zij met het orkest Vidda.
Jv23h03.jpg
Tijd voor Athletic Festival Marsch, Feeling Good, Laat Me en een toegift met Fortuna.
Jv23h04.jpg
Cees Jaspers verzorgde weer uitstekend het licht en geluid en transformeerde na het orkest in DJ Cees om in de foyer de afterparty tot hogere sferen te brengen. Gelukkig hoefden we de volgende dag pas op te ruimen, zodat enkele leden de feestelijkheden konden doorvieren in oa De Belboei…
Jv23h06.jpg
Jv23h07.jpg
We repeteren het begin van het jaar een aantal weken in voormalige discotheek Frisia te Schaard. De Krite had onze repetitie ruimte overgenomen met podium delen waarna wij tijdelijk een andere ruimte moesten zoeken. We hebben een aantal weken uitstekend vertoefd in Schaard.

Op de lessenaar inmiddels oa Celtic Flutes, The Witch and the saint (concoursstuk), Roll Tide en Panthom of the opera.

De Snertpreek werd op zaterdag 18 februari begeleid door een aantal vrijwilligers van het harmonie orkest met heerlijke snert als beloning. Ook een aantal vrijwilligers zorgden voor een vrolijke noot bij de opening op 4 maart bij Bij Juultje op de voorstraat.

Helaas zijn we door miscommunicatie niet opgegeven voor het federatiefestival op 18 maart, dus dat gaat niet door. Een alternatief concert wordt bedacht.

Op 27 februari in de voorjaarsvakantie was de  jaarvergadering van muziekvereniging Hallelujah.
Jv23h08.jpg
Narcisbollen werden bij tientallen verkocht in de voorjaarsvakantie om succesvol de kas te spekken.
Jv23h09.jpg
Vervolgens de standaard optredens: donderdag 27 april de rondgang voor Koningsdag met de marsen A rocky farm, briljant antwerp, fortuna en high Spirits . Dé aubade beluisterd van Arie Kuipers, de oren dicht voor de kanonnen en onze nieuwe Makkumer Willem en Maxima bewonderd. Uiteraard ook  het Wilhelmus ten gehore gebracht. 

Maandag 1 mei hadden we weer een loop repetitie om vooral voor 4 mei de passen en draaien gelijk te krijgen, waarna we op 4 mei de dodenherdenking muzikaal begeleiden.
Omdat we dus niet naar federatiefestival konden werd er op 14 mei een Moederdagconcert georganiseerd in de Van Donia kerk.

Voor de voorbereidingen voor concours op Borkum was de try-out op maandagavond 12 juni onder kritisch oog en oren van een jury. De heer D. Lautenbach… en enkele toegestroomde bewonderaars.

De laatste avond van de avondvierdaagse was op donderdag 8 juni waar we de moe gestreden wandelaars met muziek verwelkomden.

De laatste repetitie voor Borkum, de generale, op vrijdag 16 juni, waarna we op zaterdag 17 juni vroeg uit de veren moeten voor het 7:30 uur vertrek met de bus naar Borkum.
Jv23h10.jpg
In de bus vroeg vertrokken, onderweg werden er nog muzikanten opgepikt, naar Eemshaven alwaar de bootkaartjes aan een ieder werd uitgedeeld en na een tijdje wachten op de boot konden plaatsnemen. De overtocht duurde een klein uurtje en op Borkum stond de trein al klaar om ons naar het dorp Borkum te brengen.  In Borkum wandelden we naar de locatie waar het muziekfestival zou plaatsvinden. Buiten klonken er reeds klanken van een orkest. Elk orkest speelt nadat zij binnen hun stuk hadden gespeeld nog een kort programma buiten voor de andere deelnemers en toeristen.
Jv23h12.jpg
We speelden binnen toen het onze beurt was, The Witch And The Saint en een ieder kwam tevreden van het podium. Het vele werk dat was verricht had zijn werk gedaan en alles kwam er prima uit. Na onze deelname was het tijd om ons buitenoptreden te verzorgen. Daar was een publieksprijs aan verbonden. Maar naar mijn idee had de jury dat niet in de gaten of was die afgekeurd voor het echte werk, want we hadden toch zeker het meeste lawaai en applaus van het publiek t.o.v. van andere orkesten die wij hadden gehoord. Geen publieksprijs voor ons. Wel een uitstekend resultaat op de Witch and the Saint. 87 punten. In onze 3e divisie goed voor een 2e prijs. Al was er nog een opmerking over Klein Orkest Rolde die de 1e prijs gekregen had. Ik weet niet meer wat, dat die in de verkeerde divisie zat ofzo, maar laten we er op houden dat we de 1e prijs hadden verdiend. ’s Middags werd er gezellig buiten in de zon van een hapje en een drankje genoten of waren leden Borkum aan het verkennen of aan het strand aan het luieren. We moesten een uiterlijke tijd weer in het centrum van Borkum zijn om de laatste trein te halen voor de laatste boot terug naar huis. In een volgepakte trein boemelden we weer naar de haven en werd er bovenop het dek van de zon genoten tot we weer in de Eemshaven waren en de bus weer voor ons klaarstond. Terug naar huis. De dag werd afgesloten met voor wie het wilde naar de Chinees. Al met al een uitstekende dag en voor mij voor herhaling vatbaar.
Jv23h13.jpg
Jv23h14.jpg
Jv23h11.jpg
Jv23h15.jpg
Zaterdag 1 juli de streekmarkt, bij avondrust. Een gezellige markt met uitstekende party hits muzikale omlijsting door hallelujah vrijwiligers.

De laatste repetitie 10 juli voor de vakantie was tevens het maandagavond concert in Avondrust voor de vele toegestroomde bewoners. Nou ja het waren wat minder maar we hebben gespeeld alsof de zaal vol was, met muziek van a walk by the river, celtic flutes, roll tide, fandango, vidda, Blues for a cat, Every little thing, Puttin on the ritz en Fortuna. De avond werd afgesloten met bier en fris en versnaperingen. Goede vakantie!

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober was het studieweekend in kampeerboerderij Groen te Oudemirdum. We zullen hier niet teveel over uitweiden, maar gezellig was het zeker en veel muziek gemaakt! (of ik herinner mij er niet veel meer van door de beneveling van het nuttigen van enkele alcoholische dranken).
Jv23h17.jpg
Woensdag 18 en donderdag 19 oktober wad het weer tijd voor de koekactie.

Een najaarsconcert werd op zondagmiddag 5 november van 16:30 tot 17:30 uur georganiseerd. In de Van Donia kerk. Een goed gevulde kerk luisterde naar Departures, Pastime with good company, St. Florian Choral, The Baltic Way deel 1, Blues For A Cat Called Misty, Condacum, Sweet Caroline, en Fandango Festival.

Het regende en regende en regende nogmaals op zaterdag 18 november toen de Sint uit het warme Spanje weer in Nederland aankwam. Nynke dirigeerde iedereen naar binnen in het haven gemeentelijke washok,  alwaar het jeugdorkest al klaar stond. Vanuit het washok werd de sint begroet door onze sinterklaasliedjes-geluid wat door de enige deur naar buiten moest wringen en hopelijk nog het oor van de Sint zou bereiken. Enfin, we stonden droog in iedergeval. De Sint hebben we vervolgens naar de Markt gebracht en daar nog het publiek getrakteerd op dé sint hits van Sinterklaasfeest. Daarna was het tijd voor Arie en Fokko, zodat wij achter de drumband aan, met stille trom konden vertrekken en thuis of in café aan de warme chocomelk of koffie konden. (en ook bitterballe). Eén van de natste Sint intochten in jaren.
Jv23h18.jpg
Zondag 24 december 2024 de Kerstnachtdienst. Do You Hear What I Hear, een top kerst gezanske hier en daar, Christmas Festival, For Unto Us en na elke bijbellezing speelde hallelujah een toepasselijk muziekje. Dreiging/militaire macht: Condacum, Lieflijk/Onschuldig blijkt sterker: Slot van de Baltic Way, bij het engelenkoor kwam het thema van For Unto Us uit de kast.

Maandag 25 december kerstrondgang door Makkum door zangers en vrijwilligers van hallelujah. Ondergetekende was niet van de partij wegens andere nachtelijke verplichtingen. Maar gelezen en gehoord dat het weer in goed smaak beviel bij de Makkumers. Helaas door griep uitbraak was het niet mogelijk binnen in Avondrust te spelen, nu is dat niet erg, maar de warme chocolademelk ging nu ook de neus voorbij. Volgend jaar beter!

Aart

SimondeBoer - 19:40 @ Harmonieorkest, Verslag | 1 opmerking

07.12.2021

KONINKLIJKE EREPENNING HALLELUJAH

20211024_Koffieconcert.jpgKoninklijke Erepenning Hallelujah Makkum

Eindelijk mochten ze weer… Christelijke Muziekvereniging Hallelujah gaf op zondagochtend 24 oktober een koffieconcert in de Van Doniakerk in Makkum.

Toen koffie en taart genuttigd waren nam voorzitter Judith van Lavieren het woord. Tijdens haar opening gaf ze aan hoe goed het voelde om “de stilte te doorbreken” en ook dirigente Nynke Jaarsma vond het “machtich dat we wer muzyk meitsje kinne”.

De blijdschap dat er weer gespeeld mocht worden straalde ook van het orkest af en onder de bezielende en enthousiaste leiding van Nynke speelden ze de sterren van de hemel. Het repertoire was bijzonder gevarieerd: na de opening met Gezang 444 uit het Liedboek wisselden filmmuziek, klassiek en door Nynke zelf gecomponeerde stukken elkaar af. Soms was het moeilijk te zien wie nu eigenlijk wie opzweepte: Nynke het orkest of andersom.

Halverwege het concert onderbrak Judith het muzikale deel even om aandacht te vragen voor een speciale gast. Burgemeester Jannewietske de Vries zat op de eerste rij en dat was niet zonder reden. Ze was uitgenodigd als eregast in verband met het 125-jarig jubileum van Hallelujah. Eigenlijk was dit jubileum al in 2019 en toen is het ook uitbundig gevierd, maar door Corona konden de feestelijkheden niet 100% worden afgerond.

De burgemeester ging in haar toespraak terug in de tijd en vertelde dat ze zelf ooit nog in het jeugdorkest had gespeeld, onder leiding van Piebe Bakker. Ze hield de spanning er nog even in, maar uiteindelijk vertelde ze waarom ze erbij was deze dag: ze mocht de muziekvereniging een Koninklijke erepenning uitreiken. Onder luid applaus mocht degene die het langst lid was van de vereniging de penning in ontvangst nemen. Deze eer ging naar Feddie de Boer, die zichtbaar trots de penning aan het publiek liet zien. Naar eigen zeggen is hij er meer dan de helft van het bestaan van de vereniging bij geweest: zo’n 65 jaar!

Na het vertrek van de burgemeester, die deze zondag nog meer verplichtingen had, werd het concert misschien nòg wel uitbundiger voortgezet. Menig bezoeker zal neuriënd naar huis zijn gegaan…

Door: Sjoukje Steinhovden/Makkum Nieuws
Foto: Arendpieter Poepjes

Admin - 10:26 @ Evenementen, Harmonieorkest, Jeugdorkest, Drumband | Een opmerking toevoegen

21.10.2019

MARCHING MAKKUM 2019

Hallelujah 125 Jr Jubileum.jpg
Hallelujah!

Afgelopen zaterdag 19 oktober bestond de vereniging exact 125 jaar, dit jubileum moest natuurlijk gevierd worden! En wel met een heuse streetparade door het dorp (een primeur!) en ’s avonds in het MFC een jubileumconcert, met special guest Piter Wilkens.

Streetparade Makkum

Een droge vrij zonnige herfstdag… de muziekbands druppelen binnen bij het scoutinggebouw aan de Gedempte Putten in Makkum. In totaal 7; naast onze eigen drumband/lyrakorps waren dat: Drumfanfare CMV Menaldum, Malletband CMV Oranje Bolsward, Drumband De Marko’s uit Burgum, American Style Drumcorps Conspirito Joure, Showband Hollandia Bolsward en Showband Hosanna Harlingen. 

Langs de route hingen de Friese en Makkumer vlaggen uit, en in de dorpskern was het al gezellig druk. Rond de klok van 14:00u ging de parade van start. Eén voor één, om de circa 5 minuten, marcheerden de bands richting centrum. 

Bij ‘t Pareltje werd even ‘halt’ gehouden, want de mode-en cadeauboutique van Marijke Hollander stond geheel in het teken van ons 125 jarig jubileum. Ook in het centrum werden door de korpsen stops gemaakt, om stilstaande nummers ten gehore te brengen. Bovendien was iedere groep was vrij qua invulling van hun optreden, wat voor mooie en soms hilarische show taferelen zorgde; het publiek genoot!

We kunnen terugblikken op een prachtige muzikale parade met in het bijzonder nog een chapeau voor de zeven verkeersregelaars, die het dorpsverkeer tijdens dit evenement in goede banen hebben geleid. Foto’s en video’s van de streetparade vindt u onder het kopje ‘media‘ op onze website. Hier kunt u ook de foto’s van het jubileumconcert bewonderen.

Admin - 09:27 @ Evenementen, Harmonieorkest, Jeugdorkest, Drumband | Een opmerking toevoegen

E-mailen
Map
Info
Instagram