HALLELUJAH MAKKUM
Anno 1894 - Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning

NIEUWS

 

Meest recente 5 inzendingen

  • Voorjaarsconcert
  • JAARVERSLAG DRUMBAND 2023
  • JAARVERSLAG NOTENKRAKERS 2023
  • JAARVERSLAG HARMONIE 2023
  • NIEUWE UNIFORMEN DRUMBAND

18.02.2024

JAARVERSLAG DRUMBAND 2023

Jaarverslag januari 2023 t/m februari 2024

21 januari
Groots met een zachte N! Dit keer geen gewoon traditioneel nieuwjaarsconcert maar ‘DE’ jubileumeditie voor ons dirigent Nynke! Al 25 jaar staat ze voor ons harmoniekorps en deze avond is dan ook voor haar. Als verassing midden in ons optreden spelen we dan ook onverwacht ‘Lang zal ze leven’ en de hele zaal zingt en klapt mee. Gefeliciteerd Nynke!
JV23D01.jpgJV23D02.jpg
De avond hadden we graag gezamenlijk willen afsluiten maar helaas bleek dit nog traditioneel met een toegift (die we gezamenlijk op straat speelden) te gaan.

27 februari
Een spannende avond: de aanstelling van leden die het jaarverslag willen schrijven. Altijd weer een bijzonder moment waarbij er een ijzige stilte in de zaal valt. Na een korte tête-à-tête, hebben Sabina en ik besloten om deze uitdaging aan te gaan. Helaas viel het applaus enigszins tegen (Hein was er niet) desondanks gaan we ervoor en hopen we ook deze keer als vanouds een tranentrekkend, smaakvermakend maar vooral educatief jaarverslag neer te zitten. Ga er maar eens goed voor zitten en duik met ons het jaar in!

01 maart, the wednesday after:
De eerste repetitie na de ALV. Sabina en ik zijn er niet. Wat er deze avond gebeurd is, is ons onbekend. Na horen zeggen was het een zeer spannende repetitie geworden. Wel hebben we uit betrouwbare bron vernomen dat deze avond in het teken stond van het opmaken van de overgebleven oranjekoek en het evalueren van de vergadering.

08 maart
Orde op zaken stellen: wederom een vruchtbare repetitie met het in de agenda’s zetten van de komende optredens. De verschillende data werden doorgenomen en de mobiele brigade zat driftig te tikken. Dat nam de nodige tijd in beslag waardoor de halve repetitie al om was. Feddie vulde de tijd met anekdotes en een avontuur wat hij had beleefd: hij was naar de film geweest. De film ging over een dirigent die wieberde. “Dér mat heit hinne” aldus de zoon van Feddie. Feddie: “Eerst wie der neat oan, tot oan het momint dat se fuot gong.” Toen waad it leuk. Hoe de film hjit binne we net te witten kommen… maar een echte aanrader die film… Dan toch nog maar even slaan “we binne dr nou toch”.

In de maand maart zijn de lyra’s gestemd. Om de kosten wat te drukken heeft Sabina de instrumenten, met enige ondersteuning van Armin, uit elkaar gehaald. Dit keer in 2 sessies zodat we in ieder geval nog konden repeteren. Vervolgens alles vervolgens alles weer inelkaar geknutseld, een tijdrovend maar zinvol klusje. Dan kunnen we hopelijk weer een tijdje vooruit.

26 maart
We zouden deze zondag spelen in de ijshallen in Leeuwarden; een unieke mogelijkheid om ons zelf even te laten zien. De aanvraag kwam vrij last minute binnen maar het grootste deel van ons kon, dus optreden aangenomen! Een uur lang de mensen vermaken met ons repertoire en hen begeleiden. Helaas, toch niet: de èèn na de ander meldde zich af waardoor we net voor vertrek toch nog af moesten zeggen. Muziek maken doe je samen!

13 april
Paul (van over de dijk) kwam langs met de nieuw opgemeten uniformen. Jonge leden worden groot en oude leden worden klein, dus er waren weer aanpassingen nodig.

27 april
Daar was ie dan weer! Het beruchte Koningsdag optreden met voor ons het spannendste deel: de aubade. Hoe lang zal het deze keer duren. Het viel enigszins mee maar toch lang genoeg. Dit jaar was het optreden extra bijzonder. We hadden namelijk op het laatste moment onze oude vertrouwde tamboer-maître omgepraat om voorop te lopen: Feddie! Met zijn welbekende bewegingen en grote glimlach begeleidde hij ons vertrouwd door Makkum.
JV23D1.jpg

4 mei Dodenherdenking
Het optreden waar we ieder jaar altijd even extra scherp, Nee Dof! zijn. Een plechtige herdenking en gelukkig dit jaar geen incidenten zoals het flauwvallen van leden of andere uitdagingen. Greenfield werkte weer met militaire precisie zijn vaste programma, bijna vlekkeloos, af.
JV23D04.jpgJV23D05.jpg

12 mei
Een door bekenden binnen de drumband aangevraagd en betaald optreden voor de opening van de vernieuwde Leane! Na ruim een halfjaar rust en stilte, liet de drumband deze middag de Touwenlaan weer trillen! Het was een zonnige middag. Na een ceremoniële toespraak van de voorzitter van vereniging Us Leane werd de Touwenlaan officieel geopend door de oudste bewoners. Vervolgens met een driewieler werd de Touwenlaan ingereden en liepen wij achter hen aan met achter ons een complete stoet aan versierde bewoners en hun kinderen. We eindigden weer op het ‘Hiemstraplein’ waarna we een hapje en een drankje ontvingen. Het Makkummer volkslied werd luidkeels meegezonden door de hele buurt (alle coupletten)! Na anderhalfuur was de rust weer wedergekeerd en hopen de bewoners.
JV23D4.jpg

25 mei
Eèn van onze favoriete optredens sinds enkele jaren: de avondvierdaagse in Lemmer. We parkeren bij de ‘Appie’: want it is GRATIS! Ap waarschuwt ons per Whatsapp: er wordt gepijpt op het parkeerterrein. Vlug vertelden we onze jeugdleden om de ogen te sluiten en wachten in spanning af. Maar eenmaal ter plaatse begrijpen wij dan toch eindelijk wat hij bedoelt: er staat een drum & pipe band in te spelen op het parkeerterrein. Ook zij naast nog een drumband lopen mee bij deze intocht. 
JV23D06.jpg
2 juni
Via Feddie zijn we gevraagd om te spelen voor een pensionado van het Sùnhus: Riet! We komen spelend aan bij het gezondheidscentrum en Riet is enorm verrast. In optocht voorzien van onze muzikale begeleiding brengen we ze richting de Turfmarkt waar ze op de boot stappen. We hebben ze feestelijk uitgezwaaid.

7 juni
Een bijzondere repetitie: 80 jaar aan drumbandleden: Hein is 60 geworden en Wendy 20! We vieren dit met een hoop kabaal!

8 juni
Avondvierdaagse in eigen dorp. Dit is toch wel een contrast: van sfeervol, kleurrijk en georganiseerd in Lemmer naar statisch, rommelig en chaotisch in Makkum! Ongemakkelijk staan we opgesteld tussen het publiek om enigszins een ereboog te vormen. Her en der horen we achter ons het publiek zeggen: waarom lopen ze niet; dat was altijd zo leuk. Helaas kiest de organisatie voor deze wijze en proberen we het muzikaal dan toch maar het beste ervan te maken. Met zo nu en dan gejuich weten we de kids en ouders te voorzien van een glimlach nadat ze uitgeteld en met rode hoofden over de finishlijn lopen.

10 juni
Dorpsfeest in het grote magistrale Wons! Met meerdere auto’s vertrekken we voor de rit naar Wons. Na niet te hard op het gaspedaal trappen staan we middenin het centrum. Nadat we geparkeerd staan, staat het dorp dan ook vol. De locals herkennen ons meteen aan de voor hen vreemde kentekenplaten en ons eigen dialect. Het lijkt in beginsel een verlaten dorp, langzaamaan komt er leven op straat. De mensen lijken niet helemaal op onze komst te wachten maar gelukkig er zit een andere reden achter. De drank van de vorige avond was nog niet volledig verdampt en liet wat sporen achter. Na de eerste biertjes werd men echter weer steeds enthousiaster en konden we beginnen met de optocht. Veel verklede en versierde wagens reden door het dorp. Na een aantal keer heen en weer te zijn gelopen konden we met z’n allen naar de feesttent voor een consumptie. Na een korte evaluatie vervolgende wij onze weg spelend richting de auto’s. De temperatuur liep al snel op.

19 juni
Een uniek moment! Douwe, we zeggen niet welke, komt erachter dat er in de liturgie van het nummer “Plakwerk” twee regels en dus verschillende partijen onder elkaar staan! Gelukkig spelen we het nummer niet nog maar enkel maanden…Na dit helder inzicht speelt hij dan eindelijk het nummer zonder enige inspanning vlekkeloos.

21 juni
In verband met ziekte van ons lid Simon zaten we met onze handen in het haar. Er was niemand om de ‘cowbell’ te bespelen. Gelukkig bracht Wendy een, niet muzikale, vriendin mee die het aandurfde om dit instrument te bespelen. Tot een ieder zijn verbazing speelde zij voortreffelijk het nummer ‘ On Broadway’ vlekkeloos mee.

Ergens in juni.. de datum zijn we even kwijtgeraakt in alle aantekeningen
Sikko Jonker kwam de drumband bezoeken. 40 jaar geleden heeft hij op de drumband gezeten. Zo lang zitten wij (red. Sabina en Jurjen) er net niet op, dus voor ons een onbekend gezicht. Daarentegen de oude garde onthaalde hem met enthousiasme en oude anekdotes. Sikko speelde nog een paar gouden oude nummers mee. Natuurlijk konden Feddie en Jan het niet laten om te trakteren op hun verjaardag. Natasja stookte de frituur op en zette de tap weer open!
JV23D11.jpg

12 juli
Deze avond geen repetitie maar we werden verwacht op het terras bij Romano. Hier hebben we gezellig ons repertoire doorgenomen aan de hand van de menukaart. Het seizoen werd smaakvol en gezellig afgesloten. De ontwikkelingen tot dusver: Agnes heeft de switch gemaakt van snare naar lyra en AP heeft helaas moeten besluiten om te stoppen. We zullen op zoek moeten naar een nieuwe Tamboer-maître! Potentiële opvolgers zijn al geselecteerd en afgelopen tijd voorbewerkt. Deze avond wordt de laatste hand gelegd en lijkt het rond te zijn. Een opleiding wordt aangeboden.
JV23D07.jpg
VAKANTIE!!!! Hier waren we wel aan toe ;-)

25 augustus
Een avondoptreden ter gelegenheid van het openen van de Visserijdagen. Tot in het diepste geheim heeft het bestuur van de Visserijdagen deze opening voorbereid. Alleen Simon weet het programma maar houdt de kaken stijf op elkaar. We moesten met auto’s in ieder geval bij het MFC komen. Eenmaal ingeladen wordt de geheime locatie, met codetaal, gedeeld waar we naar toe mogen en gaan opstellen: de alde springskânsen fan it fierljeppen. Om niet op te vallen rijden we eerst Makkum uit en zwaaien we naar Makkummers die we onderweg tegenkomen om vervolgens naar de afgesproken plek te rijden.  Eenmaal beneden in ‘de kuil’ stellen we ons stiekem op en gaat èèn van de leden zonder pet de dijk omhoog om te kijken of er al een ‘teken’ wordt gegeven dat we kunnen gaan lopen. Aan de andere kant van de dijk wordt Neptunes en de Zeemeermin in een koets gehesen. Daar is het teken! We starten met lopen en achter ons rijdt de koets. Ook wij weten nog steeds niet wie dan die verklede Makkummers zijn. Aangekomen bij de sluis wordt het duo onthuld onder groot applaus van de toegestroomde menigte. Na een zeer kort openingswoord: “Hallo Makkum” vervolgt het duo hun weg naar de feesttent. De menigte wordt beduusd achtergelaten; maar de Visserijdagen zijn begonnen! Wij marcheren spelend terug naar onze verdekt opgestelde voertuigen.
JV23D08.jpg

30 augustus
Ter voorbereiding op het optreden komende donderdag komen deze avond twee afgevaardigden van het Koninginnevereniging bestuur: Karl en Arjen. Omdat zij voorop zullen gaan lopen met de vaandels willen ze nog even oefenen met lopen. Na een uitleg en demonstratie van de vaandels gaan we los. We lopen rondjes door de zaal en de heren zetten hun beste beentje voor. Na enkele minuten grijpt Fokko dan toch in. Het lopen gaat niet helemaal vlekkeloos en de heren zeggen: “dat falt nog net mei”! Ze worden naar achter de drumband verplaatst zodat ze een lopend voorbeeld voor hun hebben. Dit gaat na een tijdje al iets beter. Deze avond hebben we flink wat stappen gemaakt in de oefenruimte maar de heren krijgen het niet onder de knie. Morgen dan maar achter de drumband aan, dan val het wat minder op en daar voelen ze zich erg prettig bij. De avond is al laat als de repetitie wordt beëindigt. Maar even evalueren aan de bar met z’n allen.

31 augustus
Het optreden van de Koninginnevereniging! Het is een warme en mooie middag als we vanaf het MFC naar de Koningslinde aan de Touwenlaan lopen. Daar staat een hele delegatie ons op te wachten. Het is even wachten op het officiële uitgenodigde bezoek: een afgevaardigde van de Oranjeverenigingen van Nederland. We vullen de tijd met enkele nummers en houden iedere grote BMW in de gaten die Makkum in rijdt. Helaas duurt het te lang waarna het bestuur van de Koninginnevereniging besluit om toch te starten met de ceremonie. Na enkel woorden over en weer tussen wethouder en voorzitten volgt dan onder tromgeroffel het moment! De Koningslinde met prachtig metalenhekwerk wordt symbolisch onthuld. We gaan in optocht naar de Prins. Hier spelend naar binnen en de trap op. Dit is nog een flinke uitdaging spelend, met uniform langs de hete en steile krappe trap naar de bovenzaal. Eenmaal in de zaal spelen we nog enkele nummers en luiden we het begin van de avond traditiegetrouw in met bier en bitterballen! Dan is daar eindelijk de afgevaardigde die alsnog zijn goed voorbereide speech voorleest. En dan volgt de bekendmaking van de Makkummer van het jaar. Enkele drumbandleden maken zich klaar om het podium te betreden maar dan wordt toch een ander bekend gemaakt. We gaan muzikaal terug naar het MFC, het wordt al donker!

6 september
Wederom een repetitie met een versnapering! Daniël, Sabina en Armin trakteren en vandaag is Fokko officieel 45 jaar ons instructeur! Vierdubbel feest!  Deze avond is wederom een ‘de Boer’ gestart met drumlessen van Meester Volbeda. Het wordt zo langzamerhand een Tam(de)boerband.

In het weekend PANIEK! Alle leden worden overspoeld met agenda uitnodigingen en berichten. De langverwachte Hallelujah Spondapp wordt actief! De secretaris van het bestuur is druk bezig met het invoeren van alle repetitieavonden, optredens en deelt nog enkele interessante artikelen en pusht alles naar de leden. Wel zo handig! Nu hoeven we niet alles meer handmatig in te voeren en kunnen we de mobiele apparatuur links laten liggen tijdens een repetitie!

13 september
Traktatie Fokko! Omdat hij vorige week 45 jaar voor de drumband staat! Met opzet een week uitgesteld zodat we ook deze avond kunnen genieten van een hapje en drankje. Slim hè!

20 september
Wederom repetitieavond, maar helaas geen jarige of ander excuus voor een hapje of drankje. Tijdens de repetitie stuurt Jurjen een WhatsAppje naar Natasja. Om 21:00 uur gaat de deur van de repetitieruimte open en stapt Natasja naar binnen met een bruine fruitschaal! Jurjen viert deze avond dan toch maar zijn 33,5 jaar! Ook worden we verrast met een wijsheid van Jessica deze avond: “Doe je lief, dan krijg je liefde terug”. Dit had ze opgedaan na een korte powernap voorafgaan aan de repetitie. Tijdens deze repetitie gebeurt er nog iets opmerkelijks. Douwe O. kwam nog een oud uniform tegen die we inmiddels een aantal maanden geleden hadden moeten inleveren. Helaas voor Douwe past het jasje van “kleine” Douwe niet meer, en nee dit komt niet door de vele traktaties afgelopen weken!
JV23D3.jpg

27 september
We houden de traktaties er in. Vandaag gebak van Wendy en Jessica omdat zij beiden zijn geslaagd. Fokko morgen jarig dus die kreeg een lekker bier presentje van de vereniging. En… Douwe O. vanavond voor het eerst op trio! Dat ging super goed voor een eerste keer!
JV23D2.jpgJV23D5.jpg

2 oktober
Onze maestro Fokko is jarig geweest. En wie jarig is, jazeker, die trakteert! We worden zo langzamerhand de BMI-band.

18 en 19 oktober
De traditiegetrouwe avonden die in het teken staan van koek. De eerste avond pakken we de Noordelijke kant van Makkum en lopen we flink wat straten af. Echter blijkt al snel dat de donderdag problematisch gaat worden qua verkopers bij het korps. We besluiten de ronde uit te breiden en heel Makkum te lopen. Op donderdag ondersteunen we met de verkoop en weten we binnen mum van tijd alles uit te verkopen. Helaas moeten we noodgedwongen meerdere straten overslaan.

8 november
Gebeurt dan toch het onmogelijke?! Fokko is ziek, in 45 jaar tijd nog nooit gebeurd. Toch bekomen we van dit nieuws en repeteren we netjes. Deze avond flink wat straatrepertoire doorgenomen.

15 november
Gelukkig! Weer eens een traktatie. Dit keer van Agnes en Jessica! Prachtige tompoucen met beide koppies er op! Om op te vreten!

18 november
De weersvoorspellingen komen helaas uit. De Sinterklaas intocht valt nagenoeg in de regen. Vanuit de organisatie wordt er gelukkig niet veel van ons verwacht. Het is even snel schakelen en we proberen er met z’n allen het beste van te maken. Onder begeleiding van de drumband buiten en het korps met jeugdorkest in de visafslag spelen we enkele sinterklaashits. Snel door naar het podium op het Plein. Daar komen we nog enkele bekende tegen: de zware jongens. Snel door met de aftocht naar het MFC. Nat maar voldaan zijn we weer terug.

25 november
Sintwilledei. Vele kilometers gelopen deze middag! De sinterklaasliedjes komen ons bijna de oren uit. Helaas geen warme choco @huize Feddie want die zat in het warme BALI onder het mom van muzikale ontwikkeling in het buitenland. Dan maar voor zijn deur spelen en een foto laten maken. 

29 november
Onze BALI-medewerker is terug van zijn ontwikkelingshulp en ondersteunt ons weer muzikaal!

16 december
Voor de 2e keer mogen we weer mee doen aan de kerstparade in Sneek. Wederom een drukbezochte binnenstad stond ons op te wachten. We leggen de vele kilometers door het centrum van Sneek weer af met onze met licht versierde instrumenten. Helaas spelen we het de afgelopen weken ingeramde kerstrepertoir niet zo vaak. Na de prijsuitreiking door de Kerstman, waarbij vele winkelende Makkummers winnen dit jaar, keren we weer huiswaarts.
JV23D09.jpg

27 december
Wederom een traditie onze oliebollenrepetitie! Dit keer mist een flink deel van de leden, dat krijg je als een heel gezin bij de drumband zit en op vakantie is, en ontbreken enkele markante kopstukken (onze managers) vanwege overige verplichtingen. Des te meer bollen voor degene die er wel zijn! We tikken ze 1 voor 1 weg, met en zonder en snuiven als laatst het poedersuiker nog even van de tafel.

3 januari
Een opmerkelijke situatie. Het is voor 20:00 uur op de repetitieavond en Douwe O. is al in de zaal! Hij vind het zelf niet zo opmerkelijk. ‘De foarige keer wie ik een hjeloere te let, dus no te betiid!’

20 januari
Het NJC. Dit keer een kort programma voor ons. Na het opbouwen de generale repetitie in de middag. Dit gaat eigenlijk vrij snel en goed met uitzondering van een fanatieke lichttechnicus.  
JV23D10.jpg
Dan de avond. Verschillende drumbandleden nemen voor aanvang van het concert hun taak op zich en de positie in. Kort na aanvang snel klaarmaken voor de 10 minuten show. We komen de zaal binnen en Fokko kleedt het geheel op geheel eigen wijze aan en vermaakt het publiek. Tussendoor spelen we enkele nummers en lopen we terug de zaal uit. Fokko gaat weer in het publiek zitten en denkt zijn taak te hebben verwacht. Maar dan net voordat de drumband buiten is, gooien ze ‘ Lang zal ze leven erin’ en komen ze terug. Fokko ziet een bestuurslid iemand zoeken tussen het publiek: “d’r sil wel iemand jarig wese”. Maar dan wordt hij zelf naar voren gehaald. Totaal overdonderd wordt hij in het zonnetje gezet voor zijn 45 jarige trouwe dienst als steun en toeverlaat bij ons als instructeur. Een welverdiend applaus en gejuich krijgt hij! Simon overhandig hem een gedenkwaardig en memorabele attentie met een knipoog naar de oeuvreprijs die hij onlangs won met Arie. Helaas is deze gesneuveld. We krijgen het verhaal vanuit Fokko te horen en sommeren hem deze bokaal uit de buurt van zijn kompaan te houden!
JV23D12.jpgJV23D13.jpg

7 februari
Deze repetitie beginnen de gezusters Veneman met het schoonmaken van het krijtbord. Ze beginnen vanaf deze repetitie met het delen van hun eigen bedachte wijsheden. Wekelijks zullen ze ons nu voorzien van motiverende en inspirerende teksten. Deze avond een compliment voor de trio troms voor hun ondergrondse begeleiding: se kinne wol sacht spyle. En ook Simon ontvangt nog een compliment vanuit de instructeur: hij heeft deze avond maar liefst 5 kopieën gemaakt. Laat de BumaStemra het maar niet lezen!

14 februari
Deze repetitie ontbreken meerdere cowbellspecialisten. Het gouden duo Veneman doet een poging. De 1 houdt de cowbell vast en de andere slaat erop met een stok. Tot ieder zijn verbazing gaat dit nog goed ook.

Dan tot slot, wist u dat…

Feddie tijdens het wildplassen in lemmer roept dat hij het oudste “lid” is/heeft?
En er op deze plek nu ook een officiële p staat van …

Aan het einde van de repetitie komt de vraag na 12,5 jaar van Wendy namens Lytse (grutte) Douwe (o) en Jessica hoe die linker stok nu eigenlijk vast gehouden moet worden… conclusie… geen 1 vd 3 had het goed. Nu met de juiste greep is roffelen ineens ook veel makkelijker! ;-)

Jurjen en Sabina

SimondeBoer - 20:54 @ Drumband, Verslag | 1 opmerking

16.02.2024

JAARVERSLAG NOTENKRAKERS 2023

23 Februari  Grote pech! Nynke Jaarsma is geblesseerd en zit met haar voet omhoog. Geen Repetitie dit keer.
 
15 t/m 20 maart: Bloembollen actie, wat waren de kinderen enthousiast! Nogmaals bedankt voor jullie hulp!

11 mei: Nynke Jaarsma is jarig en de kinderen verrassen haar met een cadeau en slingers!
Afbeelding1.jpg
8 juni:  Omdat de meeste Notenkrakers meelopen met de avondvierdaagse wordt de repetitie verplaatst. In plaats daarvan mogen de kinderen bij Nynke thuis komen repeteren op zaterdag 10 juni. Het was een prachtige zomerdag en na de repetitie werd er nog een tijdje heerlijk buiten gespeeld! Dank aan Nynke Jaarsma!

Afbeelding10.jpg

15 Juni: Het Kleuterconcert “op zoek naar de kast van Jet” :  tijdens het mini concert hielpen de kleuters om de verdwenen castagnetten te zoeken.  Een leuke manier om de kinderen kennis te laten maken met onze muziek. Helaas waren er minder kleuters dan verwacht, maar dat weerhoud ons er niet van dit nogmaals te organiseren in 2024!
Afbeelding11.jpg
22 juni : Concert met de AMV-leerlingen, een jaarlijks terugkerend evenement.  Na afloop mochten de AMV-leerlingen instrumenten uitproberen.
Afbeelding12.jpg
13 juli: De laatste repetitie voor de zomervakantie, de Notenkrakers verhuizen naar buiten en repeteren fijn in de schaduw en na afloop eten we een lekker patatje!
Zomervakantie!

7 september: De eerste repetitie is een feit en we hebben er weer een paar nieuwe leden bij! Steven, Gjalt en Tseard  komen de geleden versterken!

Helaas stopt Jan B  bij de Notenkrakers.

Arwen en Jelle mogen gaan stagelopen bij het grote Orkest en spelen het eerste uur met ons mee!

24 september: We gaan bowlen! De vereniging trakteert de kinderen op een leuk uitje, er wordt fanatiek gebowld  en na veel OOOH, Yesssss en AAAAhtjes eten we nog een lekker patatje. Wat was het gezellig!
Afbeelding13.jpg
Afbeelding15.jpg
Afbeelding14.jpg
18 november: Sinterklaas intocht, het regende…. Heel hard. Gelukkig  mochten we gebruik maken van het douche gebouw en stonden de kinderen droog  te spelen. Samen met de harmonie werd het toch nog een succes!
Afbeelding16.jpg
17 december: concert in Avondrust.  Samen met de leerlingen van Nynke Jaarsma werden er verschillende stukken gespeeld, solo of samen met een vriend of vriendin. De Notenkrakers bonden het geheel aan elkaar met een paar mooie nummers: Ranger Rock, de Herdertjes, Harry Potter, Christmas Boomhackers en Christmas Suit. 
Afbeelding18.jpg
Afbeelding100.jpg
Afbeelding101.jpg
Afbeelding102.jpg
20 januari 2024: Het 46 ste Nieuwjaarsconcert. Op 20 januari 2024 werd traditioneel ons nieuwjaarsconcert gehouden, de 46ste! Net voor de pauze was het de beurt aan de Notenkrakers, al spelend kwamen ze op. Wat een topprestatie en wat een lef, er werd gerapt voor een publiek van meer dan 150 personen. Chapeau!
De Notenkrakers speelden:
1. Ik ga zo lekker spelen op….. (inclusief rap)
2. Ranger Rock
3. Ik neem je mee
Als kers op de taart speelden het harmonie orkest samen met de kinderen Vida la Vida!
Afbeelding103.jpgAfbeelding104.jpgAfbeelding105.jpg 

SimondeBoer - 20:42 @ Jeugdorkest, Verslag | Een opmerking toevoegen

JAARVERSLAG HARMONIE 2023

Het jaar 2023 werd op 21 januari muzikaal geopend met het Nieuwjaarsconcert. Deze stond geheel in het teken van het 25 jarig jubileum van onze dirigent Nynke. (al was het door Corona inmiddels al weer 27 jaar geleden dat ze onze dirigent werd). De muziekkeuze was voornamelijk de favorieten van Nynke zelf of stukken waar ze iets mee heeft. Medewerking werd verleend door Yvonne Galama op trompet om de trompet wat meer te promoten. Zij deed een solostukkie en met ons Concerto For Trumpet en Vidda. Nynke’s dochter Ineke zong de Queen Of Soul en Feeling Good. Tezamen met Werner Rinia op gitaar, en Yvonne op trompet zongen Tjerk en Ineke Laat Me van Ramses Shaffy. Tjerk was trouwens de gehele avond spreekstalmeester.
Jv23h01.jpg
Wat hebben we nog meer gespeeld: Eternal Father, want dat was het favoriete koraal van Nynke’s vader; Lonestar Overture, Egyptische Mars, Yvonne solowerk Etude nr 2 Du Styl van Theo Merlier en daarna Vidda. De drumband was uiteraard ook van de partij, zij hadden een speciaal stuk voor Nynke wat gemaakt was door Fokko.
Jv23h02.jpg
De Notenkrakers bliezen ook het dak eraf met Beetle Blues, Chambord, Spirit Of The Wolf, Swingin’ Nutcrackers en Crocodile Rock (waarbij het harmonie orkest ook meespeelde).
Jv23h05.jpg
Vervolgens door met Theme Varie, daar had Nynke vroeger een solootje in voor hobo wat zij op jonge leeftijd moest uitvoeren, Rikidum deel 2, nynke speelde bij de Nederlands Jeugd Harmonie waarbij dit stuk werd opgenomen door de NCRV. Tijden het nieuwjaarsconcert kwamen deze oude beelden voorbij op de beamer. Daarna was het weer tijd voor Yvonne Galama voor Harry James’ Concerto For Trumpet. Daarna speelde zij met het orkest Vidda.
Jv23h03.jpg
Tijd voor Athletic Festival Marsch, Feeling Good, Laat Me en een toegift met Fortuna.
Jv23h04.jpg
Cees Jaspers verzorgde weer uitstekend het licht en geluid en transformeerde na het orkest in DJ Cees om in de foyer de afterparty tot hogere sferen te brengen. Gelukkig hoefden we de volgende dag pas op te ruimen, zodat enkele leden de feestelijkheden konden doorvieren in oa De Belboei…
Jv23h06.jpg
Jv23h07.jpg
We repeteren het begin van het jaar een aantal weken in voormalige discotheek Frisia te Schaard. De Krite had onze repetitie ruimte overgenomen met podium delen waarna wij tijdelijk een andere ruimte moesten zoeken. We hebben een aantal weken uitstekend vertoefd in Schaard.

Op de lessenaar inmiddels oa Celtic Flutes, The Witch and the saint (concoursstuk), Roll Tide en Panthom of the opera.

De Snertpreek werd op zaterdag 18 februari begeleid door een aantal vrijwilligers van het harmonie orkest met heerlijke snert als beloning. Ook een aantal vrijwilligers zorgden voor een vrolijke noot bij de opening op 4 maart bij Bij Juultje op de voorstraat.

Helaas zijn we door miscommunicatie niet opgegeven voor het federatiefestival op 18 maart, dus dat gaat niet door. Een alternatief concert wordt bedacht.

Op 27 februari in de voorjaarsvakantie was de  jaarvergadering van muziekvereniging Hallelujah.
Jv23h08.jpg
Narcisbollen werden bij tientallen verkocht in de voorjaarsvakantie om succesvol de kas te spekken.
Jv23h09.jpg
Vervolgens de standaard optredens: donderdag 27 april de rondgang voor Koningsdag met de marsen A rocky farm, briljant antwerp, fortuna en high Spirits . Dé aubade beluisterd van Arie Kuipers, de oren dicht voor de kanonnen en onze nieuwe Makkumer Willem en Maxima bewonderd. Uiteraard ook  het Wilhelmus ten gehore gebracht. 

Maandag 1 mei hadden we weer een loop repetitie om vooral voor 4 mei de passen en draaien gelijk te krijgen, waarna we op 4 mei de dodenherdenking muzikaal begeleiden.
Omdat we dus niet naar federatiefestival konden werd er op 14 mei een Moederdagconcert georganiseerd in de Van Donia kerk.

Voor de voorbereidingen voor concours op Borkum was de try-out op maandagavond 12 juni onder kritisch oog en oren van een jury. De heer D. Lautenbach… en enkele toegestroomde bewonderaars.

De laatste avond van de avondvierdaagse was op donderdag 8 juni waar we de moe gestreden wandelaars met muziek verwelkomden.

De laatste repetitie voor Borkum, de generale, op vrijdag 16 juni, waarna we op zaterdag 17 juni vroeg uit de veren moeten voor het 7:30 uur vertrek met de bus naar Borkum.
Jv23h10.jpg
In de bus vroeg vertrokken, onderweg werden er nog muzikanten opgepikt, naar Eemshaven alwaar de bootkaartjes aan een ieder werd uitgedeeld en na een tijdje wachten op de boot konden plaatsnemen. De overtocht duurde een klein uurtje en op Borkum stond de trein al klaar om ons naar het dorp Borkum te brengen.  In Borkum wandelden we naar de locatie waar het muziekfestival zou plaatsvinden. Buiten klonken er reeds klanken van een orkest. Elk orkest speelt nadat zij binnen hun stuk hadden gespeeld nog een kort programma buiten voor de andere deelnemers en toeristen.
Jv23h12.jpg
We speelden binnen toen het onze beurt was, The Witch And The Saint en een ieder kwam tevreden van het podium. Het vele werk dat was verricht had zijn werk gedaan en alles kwam er prima uit. Na onze deelname was het tijd om ons buitenoptreden te verzorgen. Daar was een publieksprijs aan verbonden. Maar naar mijn idee had de jury dat niet in de gaten of was die afgekeurd voor het echte werk, want we hadden toch zeker het meeste lawaai en applaus van het publiek t.o.v. van andere orkesten die wij hadden gehoord. Geen publieksprijs voor ons. Wel een uitstekend resultaat op de Witch and the Saint. 87 punten. In onze 3e divisie goed voor een 2e prijs. Al was er nog een opmerking over Klein Orkest Rolde die de 1e prijs gekregen had. Ik weet niet meer wat, dat die in de verkeerde divisie zat ofzo, maar laten we er op houden dat we de 1e prijs hadden verdiend. ’s Middags werd er gezellig buiten in de zon van een hapje en een drankje genoten of waren leden Borkum aan het verkennen of aan het strand aan het luieren. We moesten een uiterlijke tijd weer in het centrum van Borkum zijn om de laatste trein te halen voor de laatste boot terug naar huis. In een volgepakte trein boemelden we weer naar de haven en werd er bovenop het dek van de zon genoten tot we weer in de Eemshaven waren en de bus weer voor ons klaarstond. Terug naar huis. De dag werd afgesloten met voor wie het wilde naar de Chinees. Al met al een uitstekende dag en voor mij voor herhaling vatbaar.
Jv23h13.jpg
Jv23h14.jpg
Jv23h11.jpg
Jv23h15.jpg
Zaterdag 1 juli de streekmarkt, bij avondrust. Een gezellige markt met uitstekende party hits muzikale omlijsting door hallelujah vrijwiligers.

De laatste repetitie 10 juli voor de vakantie was tevens het maandagavond concert in Avondrust voor de vele toegestroomde bewoners. Nou ja het waren wat minder maar we hebben gespeeld alsof de zaal vol was, met muziek van a walk by the river, celtic flutes, roll tide, fandango, vidda, Blues for a cat, Every little thing, Puttin on the ritz en Fortuna. De avond werd afgesloten met bier en fris en versnaperingen. Goede vakantie!

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober was het studieweekend in kampeerboerderij Groen te Oudemirdum. We zullen hier niet teveel over uitweiden, maar gezellig was het zeker en veel muziek gemaakt! (of ik herinner mij er niet veel meer van door de beneveling van het nuttigen van enkele alcoholische dranken).
Jv23h17.jpg
Woensdag 18 en donderdag 19 oktober wad het weer tijd voor de koekactie.

Een najaarsconcert werd op zondagmiddag 5 november van 16:30 tot 17:30 uur georganiseerd. In de Van Donia kerk. Een goed gevulde kerk luisterde naar Departures, Pastime with good company, St. Florian Choral, The Baltic Way deel 1, Blues For A Cat Called Misty, Condacum, Sweet Caroline, en Fandango Festival.

Het regende en regende en regende nogmaals op zaterdag 18 november toen de Sint uit het warme Spanje weer in Nederland aankwam. Nynke dirigeerde iedereen naar binnen in het haven gemeentelijke washok,  alwaar het jeugdorkest al klaar stond. Vanuit het washok werd de sint begroet door onze sinterklaasliedjes-geluid wat door de enige deur naar buiten moest wringen en hopelijk nog het oor van de Sint zou bereiken. Enfin, we stonden droog in iedergeval. De Sint hebben we vervolgens naar de Markt gebracht en daar nog het publiek getrakteerd op dé sint hits van Sinterklaasfeest. Daarna was het tijd voor Arie en Fokko, zodat wij achter de drumband aan, met stille trom konden vertrekken en thuis of in café aan de warme chocomelk of koffie konden. (en ook bitterballe). Eén van de natste Sint intochten in jaren.
Jv23h18.jpg
Zondag 24 december 2024 de Kerstnachtdienst. Do You Hear What I Hear, een top kerst gezanske hier en daar, Christmas Festival, For Unto Us en na elke bijbellezing speelde hallelujah een toepasselijk muziekje. Dreiging/militaire macht: Condacum, Lieflijk/Onschuldig blijkt sterker: Slot van de Baltic Way, bij het engelenkoor kwam het thema van For Unto Us uit de kast.

Maandag 25 december kerstrondgang door Makkum door zangers en vrijwilligers van hallelujah. Ondergetekende was niet van de partij wegens andere nachtelijke verplichtingen. Maar gelezen en gehoord dat het weer in goed smaak beviel bij de Makkumers. Helaas door griep uitbraak was het niet mogelijk binnen in Avondrust te spelen, nu is dat niet erg, maar de warme chocolademelk ging nu ook de neus voorbij. Volgend jaar beter!

Aart

SimondeBoer - 19:40 @ Harmonieorkest, Verslag | 1 opmerking

E-mailen
Map
Info
Instagram