HALLELUJAH MAKKUM
Anno 1894 - Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning

NIEUWS

 

Meest recente 5 inzendingen

  • Voorjaarsconcert
  • JAARVERSLAG DRUMBAND 2023
  • JAARVERSLAG NOTENKRAKERS 2023
  • JAARVERSLAG HARMONIE 2023
  • NIEUWE UNIFORMEN DRUMBAND

18.02.2024

JAARVERSLAG DRUMBAND 2023

Jaarverslag januari 2023 t/m februari 2024

21 januari
Groots met een zachte N! Dit keer geen gewoon traditioneel nieuwjaarsconcert maar ‘DE’ jubileumeditie voor ons dirigent Nynke! Al 25 jaar staat ze voor ons harmoniekorps en deze avond is dan ook voor haar. Als verassing midden in ons optreden spelen we dan ook onverwacht ‘Lang zal ze leven’ en de hele zaal zingt en klapt mee. Gefeliciteerd Nynke!
JV23D01.jpgJV23D02.jpg
De avond hadden we graag gezamenlijk willen afsluiten maar helaas bleek dit nog traditioneel met een toegift (die we gezamenlijk op straat speelden) te gaan.

27 februari
Een spannende avond: de aanstelling van leden die het jaarverslag willen schrijven. Altijd weer een bijzonder moment waarbij er een ijzige stilte in de zaal valt. Na een korte tête-à-tête, hebben Sabina en ik besloten om deze uitdaging aan te gaan. Helaas viel het applaus enigszins tegen (Hein was er niet) desondanks gaan we ervoor en hopen we ook deze keer als vanouds een tranentrekkend, smaakvermakend maar vooral educatief jaarverslag neer te zitten. Ga er maar eens goed voor zitten en duik met ons het jaar in!

01 maart, the wednesday after:
De eerste repetitie na de ALV. Sabina en ik zijn er niet. Wat er deze avond gebeurd is, is ons onbekend. Na horen zeggen was het een zeer spannende repetitie geworden. Wel hebben we uit betrouwbare bron vernomen dat deze avond in het teken stond van het opmaken van de overgebleven oranjekoek en het evalueren van de vergadering.

08 maart
Orde op zaken stellen: wederom een vruchtbare repetitie met het in de agenda’s zetten van de komende optredens. De verschillende data werden doorgenomen en de mobiele brigade zat driftig te tikken. Dat nam de nodige tijd in beslag waardoor de halve repetitie al om was. Feddie vulde de tijd met anekdotes en een avontuur wat hij had beleefd: hij was naar de film geweest. De film ging over een dirigent die wieberde. “Dér mat heit hinne” aldus de zoon van Feddie. Feddie: “Eerst wie der neat oan, tot oan het momint dat se fuot gong.” Toen waad it leuk. Hoe de film hjit binne we net te witten kommen… maar een echte aanrader die film… Dan toch nog maar even slaan “we binne dr nou toch”.

In de maand maart zijn de lyra’s gestemd. Om de kosten wat te drukken heeft Sabina de instrumenten, met enige ondersteuning van Armin, uit elkaar gehaald. Dit keer in 2 sessies zodat we in ieder geval nog konden repeteren. Vervolgens alles vervolgens alles weer inelkaar geknutseld, een tijdrovend maar zinvol klusje. Dan kunnen we hopelijk weer een tijdje vooruit.

26 maart
We zouden deze zondag spelen in de ijshallen in Leeuwarden; een unieke mogelijkheid om ons zelf even te laten zien. De aanvraag kwam vrij last minute binnen maar het grootste deel van ons kon, dus optreden aangenomen! Een uur lang de mensen vermaken met ons repertoire en hen begeleiden. Helaas, toch niet: de èèn na de ander meldde zich af waardoor we net voor vertrek toch nog af moesten zeggen. Muziek maken doe je samen!

13 april
Paul (van over de dijk) kwam langs met de nieuw opgemeten uniformen. Jonge leden worden groot en oude leden worden klein, dus er waren weer aanpassingen nodig.

27 april
Daar was ie dan weer! Het beruchte Koningsdag optreden met voor ons het spannendste deel: de aubade. Hoe lang zal het deze keer duren. Het viel enigszins mee maar toch lang genoeg. Dit jaar was het optreden extra bijzonder. We hadden namelijk op het laatste moment onze oude vertrouwde tamboer-maître omgepraat om voorop te lopen: Feddie! Met zijn welbekende bewegingen en grote glimlach begeleidde hij ons vertrouwd door Makkum.
JV23D1.jpg

4 mei Dodenherdenking
Het optreden waar we ieder jaar altijd even extra scherp, Nee Dof! zijn. Een plechtige herdenking en gelukkig dit jaar geen incidenten zoals het flauwvallen van leden of andere uitdagingen. Greenfield werkte weer met militaire precisie zijn vaste programma, bijna vlekkeloos, af.
JV23D04.jpgJV23D05.jpg

12 mei
Een door bekenden binnen de drumband aangevraagd en betaald optreden voor de opening van de vernieuwde Leane! Na ruim een halfjaar rust en stilte, liet de drumband deze middag de Touwenlaan weer trillen! Het was een zonnige middag. Na een ceremoniële toespraak van de voorzitter van vereniging Us Leane werd de Touwenlaan officieel geopend door de oudste bewoners. Vervolgens met een driewieler werd de Touwenlaan ingereden en liepen wij achter hen aan met achter ons een complete stoet aan versierde bewoners en hun kinderen. We eindigden weer op het ‘Hiemstraplein’ waarna we een hapje en een drankje ontvingen. Het Makkummer volkslied werd luidkeels meegezonden door de hele buurt (alle coupletten)! Na anderhalfuur was de rust weer wedergekeerd en hopen de bewoners.
JV23D4.jpg

25 mei
Eèn van onze favoriete optredens sinds enkele jaren: de avondvierdaagse in Lemmer. We parkeren bij de ‘Appie’: want it is GRATIS! Ap waarschuwt ons per Whatsapp: er wordt gepijpt op het parkeerterrein. Vlug vertelden we onze jeugdleden om de ogen te sluiten en wachten in spanning af. Maar eenmaal ter plaatse begrijpen wij dan toch eindelijk wat hij bedoelt: er staat een drum & pipe band in te spelen op het parkeerterrein. Ook zij naast nog een drumband lopen mee bij deze intocht. 
JV23D06.jpg
2 juni
Via Feddie zijn we gevraagd om te spelen voor een pensionado van het Sùnhus: Riet! We komen spelend aan bij het gezondheidscentrum en Riet is enorm verrast. In optocht voorzien van onze muzikale begeleiding brengen we ze richting de Turfmarkt waar ze op de boot stappen. We hebben ze feestelijk uitgezwaaid.

7 juni
Een bijzondere repetitie: 80 jaar aan drumbandleden: Hein is 60 geworden en Wendy 20! We vieren dit met een hoop kabaal!

8 juni
Avondvierdaagse in eigen dorp. Dit is toch wel een contrast: van sfeervol, kleurrijk en georganiseerd in Lemmer naar statisch, rommelig en chaotisch in Makkum! Ongemakkelijk staan we opgesteld tussen het publiek om enigszins een ereboog te vormen. Her en der horen we achter ons het publiek zeggen: waarom lopen ze niet; dat was altijd zo leuk. Helaas kiest de organisatie voor deze wijze en proberen we het muzikaal dan toch maar het beste ervan te maken. Met zo nu en dan gejuich weten we de kids en ouders te voorzien van een glimlach nadat ze uitgeteld en met rode hoofden over de finishlijn lopen.

10 juni
Dorpsfeest in het grote magistrale Wons! Met meerdere auto’s vertrekken we voor de rit naar Wons. Na niet te hard op het gaspedaal trappen staan we middenin het centrum. Nadat we geparkeerd staan, staat het dorp dan ook vol. De locals herkennen ons meteen aan de voor hen vreemde kentekenplaten en ons eigen dialect. Het lijkt in beginsel een verlaten dorp, langzaamaan komt er leven op straat. De mensen lijken niet helemaal op onze komst te wachten maar gelukkig er zit een andere reden achter. De drank van de vorige avond was nog niet volledig verdampt en liet wat sporen achter. Na de eerste biertjes werd men echter weer steeds enthousiaster en konden we beginnen met de optocht. Veel verklede en versierde wagens reden door het dorp. Na een aantal keer heen en weer te zijn gelopen konden we met z’n allen naar de feesttent voor een consumptie. Na een korte evaluatie vervolgende wij onze weg spelend richting de auto’s. De temperatuur liep al snel op.

19 juni
Een uniek moment! Douwe, we zeggen niet welke, komt erachter dat er in de liturgie van het nummer “Plakwerk” twee regels en dus verschillende partijen onder elkaar staan! Gelukkig spelen we het nummer niet nog maar enkel maanden…Na dit helder inzicht speelt hij dan eindelijk het nummer zonder enige inspanning vlekkeloos.

21 juni
In verband met ziekte van ons lid Simon zaten we met onze handen in het haar. Er was niemand om de ‘cowbell’ te bespelen. Gelukkig bracht Wendy een, niet muzikale, vriendin mee die het aandurfde om dit instrument te bespelen. Tot een ieder zijn verbazing speelde zij voortreffelijk het nummer ‘ On Broadway’ vlekkeloos mee.

Ergens in juni.. de datum zijn we even kwijtgeraakt in alle aantekeningen
Sikko Jonker kwam de drumband bezoeken. 40 jaar geleden heeft hij op de drumband gezeten. Zo lang zitten wij (red. Sabina en Jurjen) er net niet op, dus voor ons een onbekend gezicht. Daarentegen de oude garde onthaalde hem met enthousiasme en oude anekdotes. Sikko speelde nog een paar gouden oude nummers mee. Natuurlijk konden Feddie en Jan het niet laten om te trakteren op hun verjaardag. Natasja stookte de frituur op en zette de tap weer open!
JV23D11.jpg

12 juli
Deze avond geen repetitie maar we werden verwacht op het terras bij Romano. Hier hebben we gezellig ons repertoire doorgenomen aan de hand van de menukaart. Het seizoen werd smaakvol en gezellig afgesloten. De ontwikkelingen tot dusver: Agnes heeft de switch gemaakt van snare naar lyra en AP heeft helaas moeten besluiten om te stoppen. We zullen op zoek moeten naar een nieuwe Tamboer-maître! Potentiële opvolgers zijn al geselecteerd en afgelopen tijd voorbewerkt. Deze avond wordt de laatste hand gelegd en lijkt het rond te zijn. Een opleiding wordt aangeboden.
JV23D07.jpg
VAKANTIE!!!! Hier waren we wel aan toe ;-)

25 augustus
Een avondoptreden ter gelegenheid van het openen van de Visserijdagen. Tot in het diepste geheim heeft het bestuur van de Visserijdagen deze opening voorbereid. Alleen Simon weet het programma maar houdt de kaken stijf op elkaar. We moesten met auto’s in ieder geval bij het MFC komen. Eenmaal ingeladen wordt de geheime locatie, met codetaal, gedeeld waar we naar toe mogen en gaan opstellen: de alde springskânsen fan it fierljeppen. Om niet op te vallen rijden we eerst Makkum uit en zwaaien we naar Makkummers die we onderweg tegenkomen om vervolgens naar de afgesproken plek te rijden.  Eenmaal beneden in ‘de kuil’ stellen we ons stiekem op en gaat èèn van de leden zonder pet de dijk omhoog om te kijken of er al een ‘teken’ wordt gegeven dat we kunnen gaan lopen. Aan de andere kant van de dijk wordt Neptunes en de Zeemeermin in een koets gehesen. Daar is het teken! We starten met lopen en achter ons rijdt de koets. Ook wij weten nog steeds niet wie dan die verklede Makkummers zijn. Aangekomen bij de sluis wordt het duo onthuld onder groot applaus van de toegestroomde menigte. Na een zeer kort openingswoord: “Hallo Makkum” vervolgt het duo hun weg naar de feesttent. De menigte wordt beduusd achtergelaten; maar de Visserijdagen zijn begonnen! Wij marcheren spelend terug naar onze verdekt opgestelde voertuigen.
JV23D08.jpg

30 augustus
Ter voorbereiding op het optreden komende donderdag komen deze avond twee afgevaardigden van het Koninginnevereniging bestuur: Karl en Arjen. Omdat zij voorop zullen gaan lopen met de vaandels willen ze nog even oefenen met lopen. Na een uitleg en demonstratie van de vaandels gaan we los. We lopen rondjes door de zaal en de heren zetten hun beste beentje voor. Na enkele minuten grijpt Fokko dan toch in. Het lopen gaat niet helemaal vlekkeloos en de heren zeggen: “dat falt nog net mei”! Ze worden naar achter de drumband verplaatst zodat ze een lopend voorbeeld voor hun hebben. Dit gaat na een tijdje al iets beter. Deze avond hebben we flink wat stappen gemaakt in de oefenruimte maar de heren krijgen het niet onder de knie. Morgen dan maar achter de drumband aan, dan val het wat minder op en daar voelen ze zich erg prettig bij. De avond is al laat als de repetitie wordt beëindigt. Maar even evalueren aan de bar met z’n allen.

31 augustus
Het optreden van de Koninginnevereniging! Het is een warme en mooie middag als we vanaf het MFC naar de Koningslinde aan de Touwenlaan lopen. Daar staat een hele delegatie ons op te wachten. Het is even wachten op het officiële uitgenodigde bezoek: een afgevaardigde van de Oranjeverenigingen van Nederland. We vullen de tijd met enkele nummers en houden iedere grote BMW in de gaten die Makkum in rijdt. Helaas duurt het te lang waarna het bestuur van de Koninginnevereniging besluit om toch te starten met de ceremonie. Na enkel woorden over en weer tussen wethouder en voorzitten volgt dan onder tromgeroffel het moment! De Koningslinde met prachtig metalenhekwerk wordt symbolisch onthuld. We gaan in optocht naar de Prins. Hier spelend naar binnen en de trap op. Dit is nog een flinke uitdaging spelend, met uniform langs de hete en steile krappe trap naar de bovenzaal. Eenmaal in de zaal spelen we nog enkele nummers en luiden we het begin van de avond traditiegetrouw in met bier en bitterballen! Dan is daar eindelijk de afgevaardigde die alsnog zijn goed voorbereide speech voorleest. En dan volgt de bekendmaking van de Makkummer van het jaar. Enkele drumbandleden maken zich klaar om het podium te betreden maar dan wordt toch een ander bekend gemaakt. We gaan muzikaal terug naar het MFC, het wordt al donker!

6 september
Wederom een repetitie met een versnapering! Daniël, Sabina en Armin trakteren en vandaag is Fokko officieel 45 jaar ons instructeur! Vierdubbel feest!  Deze avond is wederom een ‘de Boer’ gestart met drumlessen van Meester Volbeda. Het wordt zo langzamerhand een Tam(de)boerband.

In het weekend PANIEK! Alle leden worden overspoeld met agenda uitnodigingen en berichten. De langverwachte Hallelujah Spondapp wordt actief! De secretaris van het bestuur is druk bezig met het invoeren van alle repetitieavonden, optredens en deelt nog enkele interessante artikelen en pusht alles naar de leden. Wel zo handig! Nu hoeven we niet alles meer handmatig in te voeren en kunnen we de mobiele apparatuur links laten liggen tijdens een repetitie!

13 september
Traktatie Fokko! Omdat hij vorige week 45 jaar voor de drumband staat! Met opzet een week uitgesteld zodat we ook deze avond kunnen genieten van een hapje en drankje. Slim hè!

20 september
Wederom repetitieavond, maar helaas geen jarige of ander excuus voor een hapje of drankje. Tijdens de repetitie stuurt Jurjen een WhatsAppje naar Natasja. Om 21:00 uur gaat de deur van de repetitieruimte open en stapt Natasja naar binnen met een bruine fruitschaal! Jurjen viert deze avond dan toch maar zijn 33,5 jaar! Ook worden we verrast met een wijsheid van Jessica deze avond: “Doe je lief, dan krijg je liefde terug”. Dit had ze opgedaan na een korte powernap voorafgaan aan de repetitie. Tijdens deze repetitie gebeurt er nog iets opmerkelijks. Douwe O. kwam nog een oud uniform tegen die we inmiddels een aantal maanden geleden hadden moeten inleveren. Helaas voor Douwe past het jasje van “kleine” Douwe niet meer, en nee dit komt niet door de vele traktaties afgelopen weken!
JV23D3.jpg

27 september
We houden de traktaties er in. Vandaag gebak van Wendy en Jessica omdat zij beiden zijn geslaagd. Fokko morgen jarig dus die kreeg een lekker bier presentje van de vereniging. En… Douwe O. vanavond voor het eerst op trio! Dat ging super goed voor een eerste keer!
JV23D2.jpgJV23D5.jpg

2 oktober
Onze maestro Fokko is jarig geweest. En wie jarig is, jazeker, die trakteert! We worden zo langzamerhand de BMI-band.

18 en 19 oktober
De traditiegetrouwe avonden die in het teken staan van koek. De eerste avond pakken we de Noordelijke kant van Makkum en lopen we flink wat straten af. Echter blijkt al snel dat de donderdag problematisch gaat worden qua verkopers bij het korps. We besluiten de ronde uit te breiden en heel Makkum te lopen. Op donderdag ondersteunen we met de verkoop en weten we binnen mum van tijd alles uit te verkopen. Helaas moeten we noodgedwongen meerdere straten overslaan.

8 november
Gebeurt dan toch het onmogelijke?! Fokko is ziek, in 45 jaar tijd nog nooit gebeurd. Toch bekomen we van dit nieuws en repeteren we netjes. Deze avond flink wat straatrepertoire doorgenomen.

15 november
Gelukkig! Weer eens een traktatie. Dit keer van Agnes en Jessica! Prachtige tompoucen met beide koppies er op! Om op te vreten!

18 november
De weersvoorspellingen komen helaas uit. De Sinterklaas intocht valt nagenoeg in de regen. Vanuit de organisatie wordt er gelukkig niet veel van ons verwacht. Het is even snel schakelen en we proberen er met z’n allen het beste van te maken. Onder begeleiding van de drumband buiten en het korps met jeugdorkest in de visafslag spelen we enkele sinterklaashits. Snel door naar het podium op het Plein. Daar komen we nog enkele bekende tegen: de zware jongens. Snel door met de aftocht naar het MFC. Nat maar voldaan zijn we weer terug.

25 november
Sintwilledei. Vele kilometers gelopen deze middag! De sinterklaasliedjes komen ons bijna de oren uit. Helaas geen warme choco @huize Feddie want die zat in het warme BALI onder het mom van muzikale ontwikkeling in het buitenland. Dan maar voor zijn deur spelen en een foto laten maken. 

29 november
Onze BALI-medewerker is terug van zijn ontwikkelingshulp en ondersteunt ons weer muzikaal!

16 december
Voor de 2e keer mogen we weer mee doen aan de kerstparade in Sneek. Wederom een drukbezochte binnenstad stond ons op te wachten. We leggen de vele kilometers door het centrum van Sneek weer af met onze met licht versierde instrumenten. Helaas spelen we het de afgelopen weken ingeramde kerstrepertoir niet zo vaak. Na de prijsuitreiking door de Kerstman, waarbij vele winkelende Makkummers winnen dit jaar, keren we weer huiswaarts.
JV23D09.jpg

27 december
Wederom een traditie onze oliebollenrepetitie! Dit keer mist een flink deel van de leden, dat krijg je als een heel gezin bij de drumband zit en op vakantie is, en ontbreken enkele markante kopstukken (onze managers) vanwege overige verplichtingen. Des te meer bollen voor degene die er wel zijn! We tikken ze 1 voor 1 weg, met en zonder en snuiven als laatst het poedersuiker nog even van de tafel.

3 januari
Een opmerkelijke situatie. Het is voor 20:00 uur op de repetitieavond en Douwe O. is al in de zaal! Hij vind het zelf niet zo opmerkelijk. ‘De foarige keer wie ik een hjeloere te let, dus no te betiid!’

20 januari
Het NJC. Dit keer een kort programma voor ons. Na het opbouwen de generale repetitie in de middag. Dit gaat eigenlijk vrij snel en goed met uitzondering van een fanatieke lichttechnicus.  
JV23D10.jpg
Dan de avond. Verschillende drumbandleden nemen voor aanvang van het concert hun taak op zich en de positie in. Kort na aanvang snel klaarmaken voor de 10 minuten show. We komen de zaal binnen en Fokko kleedt het geheel op geheel eigen wijze aan en vermaakt het publiek. Tussendoor spelen we enkele nummers en lopen we terug de zaal uit. Fokko gaat weer in het publiek zitten en denkt zijn taak te hebben verwacht. Maar dan net voordat de drumband buiten is, gooien ze ‘ Lang zal ze leven erin’ en komen ze terug. Fokko ziet een bestuurslid iemand zoeken tussen het publiek: “d’r sil wel iemand jarig wese”. Maar dan wordt hij zelf naar voren gehaald. Totaal overdonderd wordt hij in het zonnetje gezet voor zijn 45 jarige trouwe dienst als steun en toeverlaat bij ons als instructeur. Een welverdiend applaus en gejuich krijgt hij! Simon overhandig hem een gedenkwaardig en memorabele attentie met een knipoog naar de oeuvreprijs die hij onlangs won met Arie. Helaas is deze gesneuveld. We krijgen het verhaal vanuit Fokko te horen en sommeren hem deze bokaal uit de buurt van zijn kompaan te houden!
JV23D12.jpgJV23D13.jpg

7 februari
Deze repetitie beginnen de gezusters Veneman met het schoonmaken van het krijtbord. Ze beginnen vanaf deze repetitie met het delen van hun eigen bedachte wijsheden. Wekelijks zullen ze ons nu voorzien van motiverende en inspirerende teksten. Deze avond een compliment voor de trio troms voor hun ondergrondse begeleiding: se kinne wol sacht spyle. En ook Simon ontvangt nog een compliment vanuit de instructeur: hij heeft deze avond maar liefst 5 kopieën gemaakt. Laat de BumaStemra het maar niet lezen!

14 februari
Deze repetitie ontbreken meerdere cowbellspecialisten. Het gouden duo Veneman doet een poging. De 1 houdt de cowbell vast en de andere slaat erop met een stok. Tot ieder zijn verbazing gaat dit nog goed ook.

Dan tot slot, wist u dat…

Feddie tijdens het wildplassen in lemmer roept dat hij het oudste “lid” is/heeft?
En er op deze plek nu ook een officiële p staat van …

Aan het einde van de repetitie komt de vraag na 12,5 jaar van Wendy namens Lytse (grutte) Douwe (o) en Jessica hoe die linker stok nu eigenlijk vast gehouden moet worden… conclusie… geen 1 vd 3 had het goed. Nu met de juiste greep is roffelen ineens ook veel makkelijker! ;-)

Jurjen en Sabina

SimondeBoer - 20:54 @ Drumband, Verslag | 1 opmerking

  1. Simon

    18.02.2024

    Prachtig verslag!

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.


E-mailen
Map
Info
Instagram